دایادایموند: الماس یکی از گرانقیمتترین سنگهای موجود روی زمین است. این سنگهای گرانبها که در ساخت زیورآلات و بسیاری از صنایع دیگر مورد استفاده قرار میگیرند، انواع مختلفی دارند؛ اما آیا میدانید که الماس چه انواعی دارد؟ و یا کدام نوع برای سرمایه گذاری بهتر است؟ اگر درصدد دست یافتن به پاسخ به این سوالات هستید، در ادامه با ما همراه باشید تا شما را به طور کامل با انواع الماس آشنا سازیم.
الماس چه انواعی دارد؟
الماس یک ماده معدنی طبیعی و سختترین ماده شناخته شده روی زمین است. این سنگ گرانبها از کربن خالص تحت فشار شدید در اعماق گوشته زمین، طی میلیونها سال تشکیل شده و از دیر باز، محبوبیت زیادی در بین مردم و صنعتگران داشته و دارد.
دلیل محبوبیت این سنگ گرانبها زیبایی، دوام و کمیاب بودن آن است. همین ویژگیها باعث شده تا ارزش آن در گذر افزایش پیدا کرده و روند مثبت آن مداوم باشد و دچار تغییر و تحولات زیادی نشود.
سیستمهای طبقهبندی مختلفی، الماس را بر اساس معیارهایی تقسیمبندی میکنند. معیارهایی مثل:
- خواص فیزیکی
- خواص شیمیایی
- طبیعی و یا مصنوعی بودن
- رنگ
- شفافیت
اما در یک دستهبندی کلی، الماسها به دو نوع کلی تقسیم میشوند:
- الماسهای طبیعی
- الماسهای مصنوعی (آزمایشگاهی)
جالب است بدانید که بسیاری از الماسها بیشتر در ساخت جواهرات مختلف از جمله دستبند، گردنبند و … استفاده میشوند؛ اما هر نوع الماسی برای این منظور استفاده نمیشود، بلکه هر الماس، کاربرد خاص خود را دارد.
در ادامه مطلب “الماس چه انواعی دارد” میتوانید با چیستی الماس طبیعی و مصنوعی و همچنین کاربرد آنها بیشتر آشنا شوید.
الماس طبیعی چیست؟
الماسها سنگهایی هستند که از کربن خالص با ساختار کریستالیزه مکعبی در طی میلیاردها سال تشکیل میشوند. این سنگها خواص شیمیایی منحصر به فردی دارند؛ همین منحصر به فردی خواص شیمیایی الماسها باعث شده که این سنگها به عنوان یکی از سنگهای گرانبها در جهان شناخته شوند.
هر بلور الماس به نام مکعب الماس شناخته میشود که یک الگوی تکرار شونده از ۸ اتم با شکل مکعب مانند است.
تشکیل الماس طبیعی نیازمند شرایط خاصی است. این سنگهای ارزشمند در معرض فشار بالا، بین ۴۵ تا ۶۰ کیلو بار (۴٫۵ تا ۶ گیگا پاسکال)، اما در دمای نسبتا پایین، بین ۹۰۰ تا ۱۳۰۰ درجه سانتیگراد (۱۶۵۰ تا ۲۳۷۰ درجه فارنهایت) تشکیل میشوند.
گفتنی است که الماسها به دلیل ساختار سفت و سخت خود در برابر بسیاری از مواد مثل فلزات نیز مقاوم هستند.
الماسهای طبیعی از نظر معیارهای رنگشناسی، کیمیاگری و خواصی که دارند، به دستههای مختلفی تقسیم میشوند. به عنوان مثال، بر اساس این معیارها، میتوان الماسهای طبیعی را دستهبندی کرد:
- رنگ
- برش
- خواص شیمیایی
الماس چیست و چگونه تشکیل میشود؟
Click me!در ادامه مطلب الماس چه انواعی دارد؟ به معرفی هر کدام از این انواع الماس پرداختهایم.
دسته بندی الماسهای طبیعی از نظر خواص شیمیایی
وقتی صحبت از خواص شیمیایی الماسها به میان میآید، میتوان این سنگها را بر اساس وجود و نوع ناخالصیها در ساختار کریستالیشان دستهبندی کرد. این ناخالصیها، به طور قابل توجهی بر ویژگیهای فیزیکی الماس نیز تأثیر میگذارند.
- نوع Ia: این الماسها حدود ۹۵ درصد از الماسهای طبیعی را تشکیل داده و تقریبا بی رنگ هستند.
- نوع lb: نوع Ib حدود ۰.۱ درصد از تمام الماسهای طبیعی را تشکیل میدهد.
- نوع IIa: الماسهای نوع IIa از نادرترین دستههای الماس موجود روی زمین هستند. این دسته از الماسها بیرنگ بوده و بالاترین رسانایی حرارتی را دارند.
- نوع IIb: الماسهای نوع IIb حدود ۰.۱ درصد از الماسهای طبیعی را تشکیل میدهند. همین امر نیز این نوع از الماسها را تبدیل به یکی از کمیابترین سنگها کرده است.
دسته بندی الماسها از نظر رنگ
ناخالصیهای شیمیایی و ناهنجاریهای ساختاری الماس با چشم عادی قابل مشاهده نیستند، اما روی رنگ و ظاهر الماس تأثیر میگذارند. بسته به ناخالصیهای موجود، رنگ الماس نیز تغییر میکند.
- الماسهای بی رنگ
این نوع از الماسها به طور گسترده در سراسر جهان یافت میشوند. مهمترین ویژگی یک الماس بی رنگ لزوما بی رنگی نیست، بلکه رنگ سفید و یخی آن است. الماسهای بیرنگ کمیاب بوده و نسبت به دیگر الماسها گرانتر هستند.
طبق تحقیقات صورت گرفته، زمانی که الماسها از کربن خالص تشکیل میشوند، اغلب رنگی نداشته و بیرنگ هستند.
- آبی و سبز
الماسهای آبی نیز در طیف رنگهای مختلفی مانند آسمانی، تیره، روشن و آبی تیره یافت میشوند.
این دسته از الماسها از معادن آرگیل استخراج میشوند. ناگفته نماند که الماس سبز نیز اغلب در رنگ سبز روشن پیدا میشود.
- صورتی
الماس صورتی نسبت به دیگر رنگهای الماسها بسیار نادر بوده و به عنوان با ارزشترین الماسهای رنگی شناخته میشود.
الماسهای صورتی که یکی از شگفتیهای طبیعت هستند، اولین بار در هند در اوایل قرن هفدهم در معدن افسانهای کولور، یکی از بزرگترین و پربازدهترین معادن الماس در شبه قاره هند کشف شدند.
- از دیگر رنگهای الماس نیز میتوان به رنگهای خاکستری، زرد، نارنجی، قرمز، قهوهای و سیاه اشاره کرد. گفتنی است که رنگ الماس تاثیر قابل توجهی بر روی قیمت این سنگهای گرانبها میگذارد.
الماس مصنوعی (آزمایشگاهی) چیست؟
الماسهای آزمایشگاهی در رنگهای مختلف با تکنیک فشار و دمای بالا به وجود میآیند. به عبارتی میتوان گفت این دسته از سنگها نتیجه یک فرایند تکنولوژیکی هستند.
جالب است بدانید که الماسهای مصنوعی با استفاده از الماسهای طبیعی ساخته میشوند و خواص شیمیایی و فیزیکی یکسانی هم دارند.
صنعتگران برای تولید الماسهای مصنوعی از دو روش استفاده میکنند:
- CVD (رسوب بخار شیمیایی)
- HPHT (دمای بالا با فشار بالا)
هر دو روش در ایجاد الماسهای باکیفیت (مشابه الماسهای موجود در طبیعت) موثر هستند.
- برای ساختن الماس با روش CVD، یک تکه کوچک از الماس در محفظهای که گاز غنی از کربن دارد، قرار میگیرد. طی چند هفته، گاز کربن یونیزه شده و ذرات به تکه الماس اصلی میچسبند و در نتیجه یک الماس به وجود میآید.
- در روش HPHT، کربن خالص در یک مکعب فلزی فشرده شده و از طریق پالسهای الکتریکی در معرض گرما و فشار بسیار زیاد قرار میگیرد. در نهایت کربن تجزیه شده و به الماس تبدیل میشود. اکثر کارشناسان بر این باورند که الماسهای HPHT کیفیت بالاتری نسبت به الماسهای CVD دارند.
خواص الماس مصنوعی به فرآیند تولید آن بستگی دارد. برخی از آنها دارای خواصی مانند سختی، رسانایی حرارتی و تحرک الکترون هستند. این دسته از الماسها به طور گسترده در سایندهها، ابزارهای برش و پرداخت و در سینک های حرارتی استفاده میشوند.
جالب است بدانید که کریستالهای الماس مصنوعی باکیفیت برای اولین بار در سال ۱۹۷۰ توسط جنرال الکتریک تولید شد.
کدام نوع الماس برای سرمایه گذاری بهتر است؟
شما با انواع الماس آشنا شده و دریافتید که این سنگ گرانبها در طیف رنگهای مختلف وجود دارد. اگر قصد سرمایهگذاری در بازار الماس را دارید، باید به چند نکته توجه داشته باشید.
مثل:
- شکل الماس
- وزن و قیراط الماس
- کیفیت برش الماس
- رنگ و شفافیت الماس
- گواهینامه آزمایشگاهی (GIA) الماس
در حال حاضر الماسهای طبیعی گزینه ایدهآلتری برای سرمایهگذاری نسبت به الماسهای مصنوعی هستند. الماسهای مصنوعی که به صورت انبوه تولید میشوند، عموماً کم ارزشتر و در نتیجه قیمت پایینتری نسبت به الماسهای طبیعی دارند؛ به همین دلیل نیز گزینه خوبی برای سرمایهگذاری نیستند.
به یاد داشته باشید که همه الماسهای طبیعی نیز مناسب سرمایهگذاری نیستند. الماسی را باید برای سرمایهگذاری برگزینید که بیرنگ، شفاف و سفید بوده و کیفیت بالایی داشته باشد.
معیارهای الماس با کیفیت برای سرمایهگذاری به شرح زیر هستند:
- باید بیش از ۱ قیراط وزن داشته باشد
- خلوص بالایی داشته باشد
- کیفیت آن باید توسط GIA تایید شده باشد
دایادایموند (DAYA) یک توکن با پشتوانه الماس طبیعی و دلار است که بر بستر بلاکچین ققنوس عرضه و راهاندازی شده. توکنهای دایادایموند با پشتوانه الماسهای مرغوب و دارای شناسنامه GIA، پس از اخذ تاییدیه کارشناس رسمی دادگستری، صادر میشوند.
اگر به فکر یک سرمایهگذاری امن و سودآور در بازار جهانی الماس هستید، دایادایموند یک انتخاب مناسب و مطمئن برای شما است. با خرید توکن های DAYA، وارد بازار جهانی الماس شده و سود دلاری کسب کنید.
چرا توکن الماس دایادایموند؟
به انتهای مطلب الماس چه انواعی دارد؟ رسیدیم. همانطور که اشاره کردیم، الماسها سنگهای گرانبهایی هستند به انواع مختلفی تقسیم میشوند و میتوانید با سرمایهگذاری روی آنها، ارزش پول خود را در بلند مدت حفظ نمایید.
الماسها به دو دسته کلی الماس طبیعی و مصنوعی تقسیم میشوند و هر کدام از این الماسها ویژگیهای خاص خود را دارند و به سبب همین ویژگیها، میتوان مشخص کرد که برای سرمایهگذاری مناسب هستند یا خیر؟!
منابع: taylorandhart – wikipedia – thoughtco – wikipedia